İşini Eve Taşıyanlar İçin Kurallar

Home Office de denilen evde çalışmanın avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardır. Örnek vermek gerekirse, trafikte geçirilen süreden kazanıp verimi artırıp, çalışmanızı stresten uzak şekilde sürdürmek avantajından bir tanesi… bunun karşılığı olarak rutininizi oluşturmak konusunda sıkıntı yaşar, hareketsiz kalarak ya da çalışmanızı gününüzün 24 saatine kadar yayarak kendi kişisel zamanınızdan çalmak gibi de dezavantajları vardır. Fakat aşağıda sunduğumuz kurallar sayesinde denge kurup evden çalışmayı verimli ve keyifli bir hale getirmek sizin elinizde. Hemen başlayabiliriz.

Sürekli sorun yaratan ya da işin gerektirdiklerini karşılamayan bilgisayar evde çalışmayı zorlaştıran durumlardan bir tanesidir. Aynı zamanda iş yaptığınız kişilerde iletişimi aksatan güçsüz internet sizi zorlayacaktır. Özetlersek, gereksinimlerinizi karşılayan bir bilgisayar, güçlü ve sürekli bir kablosuz ağ ve olası internet kesintisinde kullanacağınız telefon ve bilgisayar için kesintisiz güç kaynağı edinmek güvenle çalışmanızı mümkün kılacaktır.

Çalışma alanınız ve dekorasyonunuz neden önemlidir?

 İkinci önemli adım olarak, iş araçlarını alıp evinizde kendinize çalışma alanı belirlemektir. Konsantre olabileceğiniz, kendinizi dinamik ve iyi hissedeceğiniz, size nefes aldıran bir odayı kendinize çalışma odası olarak belirleyebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken hususlar şunlar; çalıştığınız alanın ışığını doğru şekilde ayarlayarak üretkenliğinizi artırabilirsiniz, bilgisayar kablolarının karmaşasını engellemek, çalışırken dikkatinizi dağıtıcı detayları ortadan kaldırabilmek ve konsantrasyonunuz için renklerin diline önem vermelisiniz.

Çalışma saatlerinizi belirlemelisiniz.

 Çalışma saatlerinizi belirlemek aşamasında 2 konuya değineceğiz. Birincisi işini yaptığınız kişi ve kurumların çalışma saatlerine senkronize olmak, ikincisi ise böyle bir zorunluluk yok ise sizin en verim aldığınız saatleri çalışma saatleri olarak belirlemenizdir. Her iki durumda da düzenli bir uykunuz olmalı ve iyi alınmış uykunun verimliliğinizi artıracağını bilmelisiniz. Evden çalışırken bir avantajda ara ara yapılan şekerlemelerdir. İhtiyaç duyulan anlarda kısa süreli dinlenmek, güç toplamanıza yardımcı olacaktır.

Öz disiplininiz olmazsa olmaz

 Bu makaleden çıkarabileceğiz sonuç nedir diye sorarsanız, cevabımız şöyle olacaktır: “Evde çalışırken üretken ve sonunda mutlu olabilmek disipline sahip olmayı gerektirir.” Öz disiplininiz sayesinde işinizin gerektiği her şeyi sorunsuz halledebilirsiniz. Planlı olabilmek, daha önceden hazırladığınız programın dahilinde hareket edebilmek evde çalışmayı kolaylaştırır. Bir yapılacaklar listesi hazır etmek ve özelikle de en zor maddeden başlamak, işlerinizi tamamladıkça listedeki maddelere çizgi çekip emin olun ve bu motivasyonunuzu artıracak bir harekettir.

“Çok” salaş kıyafetler verimi düşürebilir

Evdesiniz, giydiğinize yiyip içtiğinize kimseler karışamaz. Ama unutmamalısınız ki pijamalarla masa başına oturmak bir süre sonra uykunuzu getirecektir. Sanki dışarıda çalışıyormuşçasına dinamik bir tavır sergileyerek masa başına pantolon ve kazakla geçmelisiniz. Diğer taraftan ise mutfağın birkaç adım ötede olmasının kilo aldıracağını da aklınızda tutmalısınız ve iradeli davranmalısınız.

Bol bol oksijen alınması sizi motive eder

 Beynimiz vücudun fazla enerji tüketen organı olduğundan bol miktarda oksijene ihtiyaç duymaktadır. Oksijeni yediğimiz besinlerden, yaptığımız egzersizlerden sağlamaya çalışırız. Stresli olduğunuz durumlarda ise beyne oksijen girmez. Evde çalışacağınız yerinizi belirlerken size enerji verecek alanı seçin demiştik. Çalışma masanızı pencereye yakın yere almakta enerjinizi artırır. Ortamınızı sık sık havalandırmalı, derin derin nefesler almalı ve stresle baş etmelisiniz. Ve vücudunuza ihtiyacı olan oksijeni sağlarsınız.

Odaklanmanızı engelleyebilecek detaylara dikkat

Evde çalışmanın dezavantajlarından birisi de budur, evde ve dolayısıyla özgür olduğunuz alanda sıkça gelen arkadaş mesajları, telefonları vs. bunun çözümü arkadaşlarınıza çalışmak zorunda olduğunuzu güzelce izah etmelisiniz. Dışarıdan gelen ses, sizden ilgi bekleyen kedi ve köpek, açık telefon ve sosyal medya bildirimleri.. Bunlar için ayrı ayrı önlemler almalısınız. Kulaklık takabilir, belli zamanlarda sesini kısabilir, varsa çocuğunuz veya evcil hayvanınız için evdeki diğer bireylerden destek alabilirsiniz.

Yorum Yap