Zamanı Yönetebilme Becerisi

Zaman, ölçülmesi mümkün olan dönem, sürekliliktir. Matematik, fizik ve felsefe gibi bilim dallarının araştırmalarda bulunduğu zaman, hala çözülemeyen yönleriyle bilime konu olur. Güneşin doğuşu ve batışı diye bildiğimiz 1 günün tamamlanması, Dünya gezegeninin kendi ekseninde turunu tamamlamasıyla oluşur. Newton’un her koşulda sabit gördüğü zaman, Einstein’a göre ise değişkendi. Geçmiş zaman, şimdiki zaman ve gelecek zamanın birçok insanın kafasını kurcalamış ancak bilinen tanımından ileri gidilememiştir.

24 Saat Neden Çabuk Geçer?

Bir kişinin günlük hayatını tamamlayabilmesi için 24 saati vardır. Aynı zamanda biyolojisini de düşünmek zorunda olan insan, 8 saat uyku uyumalı ortalama 1.5 – 2 saatini yemek yemeğe, ortalama 1 saatini de boşaltıma harcarsa 24 saat 13 saate iner. Bu zamanda insanlar işine, evine, çocuğuna, kendine vakit harcıyor. Bazılarının saatleri ulaşımda geçiyor. Bazıları saatlerce toplantılar yapıyor, telefonla görüşüyor. Gün sonu zamanının nasıl geçtiğini düşününce aslında çok oyalayıcı işlerin bizi hipnoz ettiğini, 24 saatin göz açıp kapayıncaya kadar geçtiğini idrak ediyoruz. Zamanı verimli kullanmadığımızı anlıyoruz. Böyle olunca da ister istemez kendimizi kötü hissedip geçen saatlerimizi üzülüyoruz.

Peki, bunun olmaması için bizim yapabileceğimiz bir şey var mı? Herkesin hayatında değişiklik gösterse de bazı detaylarla saatler kazanabiliriz. Zamanı verimli kullanmak adına meşguliyetlerimizi gözden geçirip fedakârlıklar yapabiliriz.

Meşguliyet Nedir?

Meşguliyet, kelime anlamı bakımından “bir işle uğraşma, üzerine çalışma” demektir. Bir işe özen gösterip, üzerine düşünmek belirli bir zaman alır. Bu zaman, meşgul olduğumuz işe göre farklılık gösterir. Örneğin; enstrüman çalıyorsak ayrı, yemek yapıyorsak ayrı, bilgisayar oyunu oyuyorsak ayrı vakitler harcarız. Her meşguliyet hayatımızdan belirli bir zaman çalar.

Zevklerimiz, hobilerimiz, mesleğimiz, ailemiz için harcadığımız zamana da, meşguliyet diyebiliriz. Bu meşguliyetleri önem sırasına göre dizdiğimizde diğerlerine göre daha az önemli uğraşımız 1 günde ne kadar zamanımızı alıyor. Bunun için 1 ayda harcanan zaman nedir? Peki, 1 yılda kaç saat ediyor? Bir insan ömründe ne kadar günümüzü alıyor? Bu gibi soruları cevaplandırdığımızda harcadığınız zaman bu meşguliyete değecek bir uğraşsa içiniz rahat olabilir. Harcanan zamana üzülüyorsanız tasarruf yapmalısınız demektir.

Zaman Göreceli Midir?

Zamanın göreli, göreceli olması; kişiden kişiye göre değişen zaman demektir. Bu ne anlama gelir? Örnek vermek gerekirse, bir kişi çok sevdiği, hiç bitsin istemediği bir andayken zamanın çok hızlı geçmesi, hemen akşam olması, saatin hızla akması hissi zamanın göreceli olmasına bir örnektir. Başka bir örnekte ise bir kişi hiç istemediği bir şey yapıyorsa, bir ortamda çok sıkılıyorsa veya acı çekiyorsa; zamanın onun için akmadığı, 1 dakikanın 1 saat gibi geçmesi olayına da zamanın göreceliliği denir. Her kişi için farklı olabilen bu durumu Einstein’ın açıklamalarıyla başka bir boyuta ulaştırmıştır.

Einstien’a ise zamanın hıza ve bulunduğu konuma bağlı olarak değişkenlik gösterebileceğini söylemiştir. Bir düzenek hızlandıkça onun içinde zamanın daha ağır aktığını belirtmiştir. Örneğin Dünyadaki 1 saatin uzayda 1 dakika gibi hissedilir olmasının nedeni konum ve hızdan kaynaklıdır. Bu düşünce de zaman göreliliği konusunda kafa karıştırıcıdır.

Ömrümüzün Düşmanları

Bir gün içinde harcanan boş işlerini düşünün. Otobüs veya metro beklediğiniz o dakikaları, bilgisayardaki programın açılmasını beklediğiniz saniyeleri, yemeğin kaynaması için geçen dakikaları, televizyon izlerken geçen saatleri…

Normalde çok da dikkat çekmeyen bu küçük zaman dilimleri toplandığında, can sıkıcı bir tablo oluşur. Aslında hiç de boşa geçmediğini düşündüğünüz bir günde bile boşa giden zamanınız vardır. Fark etmeden ömrümüzden kısaltan, ömrümüzü yiyen bu düşmanları engellemeden zamanı verimli kullanamayız. Bunu engellemek için ise kendimize belirli kurallar koymalıyız.

Uyku Gerçeği

Uyku, biyolojik döngümüzde gerekli olan çok önemli bir olaydır. Her canlının uyumaya ihtiyacı vardır. Hareket sistemimizi kısıtlayan, beynimizi ve vücudumuzu dinlenmeye alan uyku durumu, her insan için 6-8 saat gereklidir.

Bazı insanlar uykuyu çok sever. Vücutları için gerekli uyku saatini doldursalar bile uykunun onlara yetmediğini, biyolojik saatlerinin daha fazla uykuya ihtiyacı olduğunu söylerler. Bu yanlıştır. Yetişkin ve sağlıklı bir insan için 6 saat uykunun vücudumuzu ayakta tutabileceği tıp uzmanları tarafından onaylanır. Peki, uyku bir insan ömründen ne kadar alır?

Günlük uyku saati 8 saat olan bir insanın ortalama bir ömür yaşayacağını varsayalım. Ortalama ömür süresinin 70 yıl olduğunu hesap edersek yaşayacak 25.550 günü vardır. 25.550 gün yaşayacak bir insanın 8.516 günü uykuya gider. Olması gerekenden fazla uyuyup da tembellik eden kişilerin bu süreyi neredeyse yarım ömüre denk getirdiğini söyleyebiliriz.

Zamanı Yönetebilme Becerisi

Zamanı yönetebilmek, kolay gözükse de zor bir iştir. Aklı sürekli başka yerde olmak zorunda olan biri ya da birden çok sorumluluğa sahip biri, zamanı yönetmek gibi bir işi de üstlenmek istemeyebilir. Hâlbuki zamanını yönetebilen insan hem kendine hem de etrafındaki insanlara daha fazla vakit ayırabilecektir. Zaman, her insan için farklı geçer. Gün içinde dolu gibi gelse de bahsettiğimiz bazı durumlarda insanın dakikaları boşa geçer. Bu dakikalarda ne yapacağını bilen insan için zaman, boşa geçmemiş aksine o vakti verimli geçirmiştir. Hem hobilerine, hem işine, hem kendine, hem ailesine zaman ayırabilen insanlar süper kahraman değil zamanını yönetebilen insanlardır. Zamanı yönetebilmek için ise bazı teknikleri bilmek gerekir. Bu tekniklere uyarak her an verimli geçirilebilir.

En Verimli teknikler

Zamanı yönetebilmek için en verimli tekniklerden biri; en sıkıldığınız, beklediğiniz anları bulmaktır. Bu anlar ulaşım süresi olabilir. Postane sırası olabilir. Bu gibi birçok zamanı gözünüzün önünden geçirdiğinizde o süreleri doldurmaya başlamalısınız. Örneğin, o başlamak isteyip de bir türlü başlayamadığınız kitabınız yanınızda olsun. Otobüsü beklerken geçen 10 dakikada okuyacağınız 5 sayfa sizin için kârdır ve verimli geçen zamandır. Sıkıcı geçen bir toplantıda vakit geçirmek için etrafı inceleyeceğinize not defterinize haftalık planlarınızı, o gün neler yapacağınızı, unutmamanız gerekenleri not edebilirsiniz. Postanede sıra beklerken telefonunuzdan, evde olsa dakikalarınızdan yiyeceğini düşündüğünüz dizinizi izleyebilirsiniz.

Bir başka verimli teknik ise örnekte geçtiği gibi yapılacakları not etmektir. Ajanda tutmak, unutulmaması gerekenleri yazmak, günlük planlarınızı tıpkı bir özet gibi yazmak zamanınızdan tasarruf edeceği gibi, boş vakitlerinizi de gözünüzün önüne getirir.

Zamanla kazandığınız dakikaları hesaplayıp yeni teknikler bulabilirsiniz. Ortaya çıkan boş vakitlerde kendinizi geliştirir ve ömrünüzü uzatabilirsiniz.

Yorum Yap