Odaklanamama Problemi

Birçok birey çoğu zaman odaklanma sorunu yaşamaktadır. İş hayatında, öğrencilik dönemlerinde ya da sosyal hayatta birçok kez odaklanma sorunu yaşayan insanlarla karşılaşırız. Odaklanma sorunun birçok farklı nedeni bulunmaktadır. Yapılan işe odaklanama aslında bir odak problemi yaşadığınızın belirtisidir. Bunun birçok nedeni olduğu gibi birçok belirtisi de mevcuttur.

Odaklanma Sorununun Belirtileri

l Dağınık ve düzensiz olan bir yaşam tarzı

l İş yaparken dalma

l İşten çabuk sıkılma ve yapmak istememe

l Okuduğunu anlamama

l Unutkanlık

İşte dikkat dağınıklığının nedenleri;

Sevilen İşi Yapmama

Bir işe odaklanmada sorun yaşıyorsanız bunun en birincil nedeni, o işi sevmiyor olmanız olabilir. Günümüzde birçok insan iş hayatında çalışarak zaman geçirmektedir. İşiniz hem yaşam standartlarınız hem de sosyal yaşantınız için oldukça önemlidir. İşinizi severek yapmanız ve ilgi göstermeniz, daha verimli çalışmanıza neden olmaktadır. Durum tam tersi olduğunda ise odaklanamama sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Odaklanama sorunu yaşayan bireylerin çoğundaki en temel neden, sevmedikleri işi zorla yapmalarıdır. Sevmediğiniz işi zorla yaptığınızda, pek sağlıklı sonuçlar alamazsınız. Bunun içinde sevmediğiniz bir işi yapıyor olmanız pek doğru olmayabilir. Sevmediğiniz bir işi yapıyorsanız, uzman bir psikiyatrist tarafından yardım alabilirsiniz.

Stres

Stres, insan sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir. Stresli insanlar yaptıkları işe odaklanma konusunda zorluk yaşarlar. Stres altında çalışan bireyler işe odaklanamaz ve bu durum kısa süre sonra sıkıcı bir hal almaya başlar. Stresli bir ortamda çalışmanız ya da stresli bir şekilde bir iş yapmanız oldukça zordur. Bu durumdan kurtulmak için birçok yol denenebilir. Özellikle stresinizi azaltmak ve rahatlatmak için kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Mutlu olacağınız durumları kendinize ödül olarak belirleyebilir iş aralarında bu ödüllerden faydalanabilirsin. Bunun yanı sıra düzenli ve yeteri kadar uyuyarak stresinizi minimuma indirebilirsiniz.

Dikkatinizin Dağılmasına Neden Olan Şeyler

Odaklanamamanızın nedeni, dikkatinizi dağıtan bir şey olabilir. Bir işe dikkatinizi verdikten sonra o işten kopmanız pek kolay olmayabilir. Fakat dikkatinizi tam anlamıyla işe vermekte zor olabilir. Tam dikkatinizi verdiğiniz sırada yani odaklandığınız sırada dikkatinizi dağıtan durumlarla karşılaşabilirsiniz. Bu durumlar genelde telefonunuz, ya da çalışma masanızdaki cisimler olabilir. Örneğin iş sırasında arkadaşınızdan gelen bir mesajla dikkatiniz tamamen dağılabilir ve toparlamanızda pek kolay olmayacaktır. Bu durumlarla karşılaşmamak ve odaklanarak çalışmak için telefonunuzu sessize alabilir ve çalışma masanızdaki dikkatinizin dağılmasına neden olan cisimleri kaldırabilirsiniz.

Uykusuzluk

Sürekli uykusuzluk durumu ya da dengesiz uykusuzluk durumu, birçok hastalığı beraberinde getirebilir. Bunun yanı sıra iş hayatınızda odak sorunu yaşamanızı da etkilemektedir. Uykusuz kalan ya da dengesiz uyku uyuyan bireyler gün içerisinde halsiz ve sersem olabilirler. Bu durumda odaklanmanız pek kolay olmayacaktır. Halsiz, sersem ve uykusuz olduğunuz için okuduğunuzu ya da uğraştığınız bir işinizi pek anlamayacak, bir an önce bitmesini isteyeceksiniz. Durum böyle olunca odaklanma sorunu da kaçınılmaz olacaktır.

Duygusal Problemler

Birçok insan, hayatının belirli dönemlerinde duygusal zorluklarla başa çıkmak zorunda kalabilir. Bu durum hemen herkesin başına gelmiştir. Duygusal anlamda zorlandığınız dönemlerde birçok alanda odaklanama sorunu yaşayabilirsiniz. Sizi ciddi anlamda yıpratan olaylar aklınızın bir köşesinde sürekli bekleyebilir. Bu durumda aklınızdan onu çıkarıp işinize odaklanmanız pek mümkün olmayabilir. Sizi yoran bu duygusal düşüncelerden kurtulmalısınız. Kolay olmayabilir fakat size daha fazla zarar vermesine izin vermeden, kendi hayatınıza odaklanmanız gerekmektedir.

Odaklanmanıza engel olan temel nedenler bunlardır. Odaklanma sorununuz ciddi boyutlarda olabilir. Bunun için uzman bir psikiyatrist yardımıyla bu sorunu çözebilirsiniz. Fakat odaklanma sorununuzun üstesinden gelmek için sizlerde bir şeyler yapabilirsiniz. Odaklanma sorunu yaşamamak için uygulamanız gereken yöntemler vardır. Odaklanma sorununu çözmek için yapılması gerekenler;

Yeterli ve Düzenli Uyuduğunuzdan Emin Olun

Vücudumuz için uyku oldukça önemlidir. Sağlığımızı kaybetmemiz için günde 8 saat uyumamız yeterli olacaktır. Bundan az uyunduğu zamanlarda da vücudumuzda sorunlar meydana gelebilir. Özellikle yetersiz ve dengesiz uyku uyumanızın size çok büyük zararı vardır. Gün boyu halsiz ve sersem hissetmenizi sağlayabilir. Bunun için uyku düzeninizin dengesini bozmadan günde 8 saat uyuyun. Her gün kendinizi daha dinç ve enerjik hissedeceksiniz. Böylece halsizlik hissinden dolayı işten kaçma ve sıkılma duyguları oluşmayacak.

Egzersiz Yap

Hareketsiz yaşam insan sağlığını tetikleyen durumlar arasındadır. Egzersiz yapan bireyler, daha dinç ve sağlıklı bir bedene sahip olurlar. Fiziksel olarak fayda sağlamasının yanı sıra psikolojik olarak da güçlü hissetmenizi sağlar. Günde ortalama 40 dakika kadar yürüyüş yapabilirsiniz. Özellikle sabah saatlerinde yapılan yürüyüşler daha verimli olacaktır. Bu yürüyüşün ardından kendinizi daha dinç ve enerjik hissedeceksiniz. Gün boyu enerjik olacağınızdan işe olan ilginizde artacaktır.

Dikkatinizi Dağıtan Şeylere İzin Vermeyin

Bir işe tüm dikkatinizi vermeniz pek kolay olamayabilir. Fakat dikkatinizin dağılması oldukça kolay olabilmektedir. İşinizi yaparken bir başka uğraş içerisine girmeyin. Özellikle aklınızdan çıkmayan uğraşları aklınızdan atın. Örneğin çalışırken sosyal medyaya girmek aklınıza geliyor olabilir. Bu durum sizin dikkatinizin dağılmasına neden olacaktır. Bu düşünceyi aklınızdan atın ya da sosyal medyadan uzak kalmanızı sağlayın. Çalışma masanızı düzenli tutun dağınık olmasına izin vermeyin ve dikkatinizi dağıtan en varsa sizden uzaklaştırın.

Kendinize Ödül Belirleyin

Bu sistem sürekli işe yaramıştır. Kendinizi belirli aralıklarla ödüllendirirseniz, iş hayatınızda daha verimli işler yapabilirsiniz. Sadece odaklanma problemi yaşayan insanlar değil, büyük işler yapması gereken bireyler de bu yöntemi uygulayabilirler. İşe başlamadan önce yapmanız gereken işleri belirleyin. Ardından yapmak istediğiniz ve yapmaktan keyif aldığınız bir şeyi ödül olarak belirleyin. Örneğin çikolata ya da mobil oyunu oynamak. İşiniz bittiğinde bunları yapacağınızı bilirseniz, işinize daha çok odaklanır ve daha fazla verim alırsınız.

Dinlen

Bedenin yorulması kadar zihin yorulması da sizi olumsuz etkileyebilir. Yoğun iş hayatında ya da öğrencilik hayatında bu durum kaçınılmaz olabilir. Böyle durumlarda küçük molalar vererek zihninizi dinlendirebilirsiniz. Fakat molanızı çok uzun tutmayın. Toparladığınız dikkatinizin tamamen dağılmasına izin vermeyin. Yeniden odaklanmanız pek kolay olmayabilir.

 

Yorum Yap