Çalışanların Motivasyonu Neden Önemlidir?

Şirketler için en önemli husus, çalışanların motivasyonlarıdır. Aslında bu durum sadece şirket içerisinde değil, her alanda geçerlidir. Motivasyonu düşük olan bireyler, çalıştıkları işten çok fazla verim alamazlar. Bir insan çalıştığı işi en verimli bir şekilde yapabilmesi için motivasyonunun yüksek olması gerekiyor. Şirketler için bu durum oldukça önemli. Şirketin her departmanındaki çalışanların motivasyonu yüksek olmalıdır. Bu durumda yapılan işten daha fazla verim alınacaktır. İşte çalışanları motive etmenin yolları;

Başarıları Tebrik Edin

Çalışanların başarısını tebrik etmek, motivasyonu artırmanın en etkili yöntemleri arasındır. Şirket içerisindeki çalışanlar başarılı oldukları durumlarda tebrik edilmeyi ve bu başarının farkında olunduğunu bilmek isterler. Çünkü bu durum onları motive edecektir. Şirket içerisinde olumlu sonuçlar meydana getiren çalışanları tebrik etmelisiniz. Bu tebrik onların motive olmasını sağlayacaktır. Bu motiveden dolayı daha sıkı çalışacak ve başarmak için daha azimli olacaklardır.

Özel Günler Oluşturun ve Toplu Şekilde Kutlayın

Dünya çapında birçok şirket bu yöntemi adeta prensip haline getirmiş durumda. Çalışanlarınızın doğum gününde toplu bir şekilde kutlama yapabilirsiniz. Ya da belirlediğiniz bir günde toplu şekilde küçük kutlama yapabilirsiniz. Bu kutlama basit olarak görünebilir. Fakat şirket içerisinde toplu şekilde yapılan kutlamalar, çalışanların şirkete daha sadık olmalarını sağlayacaktır. Bu etkinlikler çalışanları motive edeceği gibi şirket nezrinde değerli olduklarını da hissettirecektir. Bundan dolayı şirkete daha sadık olacaklar. Bu durumda daha verimli çalışmalarına zemin hazırlayacaktır.

Dinlenmeleri İçin Belirli Günlerde İzin Verin

Şirketlerdeki çalışma sistemi farklılık gösterebilmektedir. Bazı şirketlerde 6 gün bazılarında 5 hatta bazı şirketlerde 7 gün çalışılmaktadır. Bu durum çalışanların motivasyonunun düşmesine neden olabilir. Çok sıkı tempoda çalışan çalışanlar yorgun hissedecekleri için motivasyon düşüklüğü de yaşayabilirler. Bunun için çalışma günlerini kısaltmadan çalışma saatlerini düşürebilir ya da vardiyalı çalışma sistemi uygulayabilirsiniz. Böylece çalışanların dinlenmesine olanak sağlarsınız.

Grup Çalışmalarına Olanak Sağlayın

Şirket içerisinde kendini yalnız hisseden çalışanlar işten kısa sürede soğuyabilirler. Çalışan yalnız çalışıyorsa bile belirli aralıklarla grup çalışması yapmasına olanak sağlamalısınız. Grup çalışmalarında yapılan fikir alışverişleri ve oluşan başarılı sonuçlar, çalışanların motive olmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda grup çalışmaları yapan çalışanlar kendilerini yalnız hissetmeyecektir. Bundan dolayı işe olan ilgi artacak daha verimli sonuçlar ortaya çıkacaktır.

Çalışanların İşte İlerlemesine Olanak Sağlayın

Sonu gelmeyen işleri sürekli yapan çalışanlar işten kısa sürede soğuyabilir. Çalıştığı işte kendisini ilerletebileceğini bilen çalışanlar işlerine daha sadık olur ve daha sıkı çalışırlar. Çalışanlarınıza o işte kendilerini geliştirebileceklerini ve ilerletebilecekleri imkanını sunmalısınız. Bunu sadece terfi vererek yapmayabilirsiniz. Örneğin kendisini geliştiren ve işini artık çok daha iyi yapan çalışana zam yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra bir üst pozisyona yerleştirebilirsiniz. Hatta kendisi isterse farklı işlerle ilgilenmesini de sağlayabilirsiniz. Yalnız bu son maddeyi uygularken çalışanın fikrini de almalısınız.

Sosyal Aktiviteler Planlayın

Grup çalışmasının önemi oldukça büyüktür. Bunun yanı sıra toplu şekilde yapılan etkinlikler de çalışanların motivasyonu için oldukça etkilidir. Çalışanlarla hep beraber etkinlik yapmak onları oldukça motive edecektir. Çalışan kendisini değerli hissedecektir. Aynı zamanda çalışanlar birbirleriyle kaynaşacak ve daha samimi bir çalışma ortamı olacaktır. Çalışanların şirkete olan sadakati ne kadar artarsa işe olan verimi de o kadar artacaktır.

Çalışanlara Karşı Dürüst Olun ve İletişiminizi Kesmeyin

Şirket içerisinde karşılaşılan en büyün sorunlardan bir tanesi çalışan patron ilişkisidir. Çalışanlarınıza karşı ulaşılmaz bir konumda olmamalısınız. Çalışanlarınızda sürekli iletişim halinde olun ve onlardan iletişiminizi kesmeyin. Aynı zamanda şeffaf olmaya özen gösterin. Çalışanlarınızın aklında birçok soru olabilir. Bu sorulara yanıt aramak için size ulaşmalarınıza imkan tanıyın ve sordukları sorulara dürüst yanıt aldıklarını onlara hissettirin.

Çalışanların İşten Sıkılmadığına Emin Olun

Çalışanlarınız eğer sevmedikleri bir işte çalışıyorsa, onları sık sık motive etmeniz gerekecektir. Bu durum ortadan kalkarsa böyle bir derdinizde olmayacaktır. Çalışanlarınızın sevmediği işleri onlara yüklemeyin. Sevdikleri pozisyonlarda çalışmalarına dikkat edin. Sık sık onları denetlemeyin ve sürekli sıkı tempoda çalıştırmayın. Bu durumlar çalışanların motivasyonunun düşmesine neden olacaktır. Özellikle sevmediği bir işte çalışmayı kimse istemez. Bunun için işi eğlenceli hale getirebilir ya da farklı pozisyonlarda iş imkanı sunabilirsiniz.

 

Yorum Yap