Başarısızlık Korkunuzun Arkasındaki 6 Neden

Başarısızlıktan korkmak insan doğasının bir gereğidir. Başarısızlık korkusu aynı zamanda bizi gerçekten yapabileceklerimizin farkına varmaktan alıkoyar.

 Başarısızlık Korkusu Nedir?

 Korku, enerjinizi tüketen zihinsel bir engeldir. Korku, aynı zamanda kabiliyetlerinizi sabote ederek yaşamınızı olumsuz etkiler. Başarısızlık korkusu ise yaşama sevincinden mahrum olmanıza yol açan ve herhangi bir konuda yeni adımlar atmanızı engelleyen bir tutumdur. Başarısızlık korkunuzun arkasındaki nedenler aşağıdaki gibi açıklanabilir:

  1. Eleştirilmekten Korkmak

Başarısızlık korkusu aslında reddedilme korkusudur. Kişiyi ertelemeye ya da mazeret uydurmaya zorlayan, aslında başkaları tarafından eleştirilmektir. Ancak eleştirilme korkusu başarınızı engelleyen önemli bir faktördür. Bu yüzden yapıcı eleştirilere daima açık olmalı ve bu eleştirilerin başarınıza olumlu anlamda katkı sağlayabileceğini asla unutmamalısınız.

  1. Konfor Alanından Çıkamamak

Yapmanız gereken faaliyetler bazen gözünüzü korkutabilir. Fakat bunun arkasındaki asıl neden yeni bir şeyler denemekten korkmanız ve konfor alanından çıkmak istememenizdir. Başarılı olacağınızdan emin olduğunuzda ise bu yönde daha emin adımlar atmanız kolaylaşır. Öyleyse başaracağınıza mutlaka inanmalı ve başarısızlık korkunuzu yenmeye çalışmalısınız.

  1. Başkalarının Düşüncelerini Çok Fazla Önemsemek

Başarısız olursam başkaları benim hakkımda ne der düşüncesi başarısızlık korkunuzu tetikler. Bu düşünce kalıbı yeni hedefler belirlemenizi ve girişim çabalarınızı engeller. Başarısızlığın olağan bir sonuç olduğunu kabul etmeli ve başkalarının önyargılı eleştirilerini çok fazla önemsememelisiniz.

  1. Başarısızlığın Her Şeyin Sonu Olduğunu Varsaymak

Başarısız olduğunuzda sanki her şeyin bittiğini ve yeni bir şeyler yapamayacağınızı düşünüyor olabilirsiniz. Aslında başarısız olmak yeni başlangıçlar yapmanız için bir fırsattır. Böyle düşündüğünüzde yeni fırsatlara açık bir insan haline gelirsiniz. Bu yüzden başarısızlığın yolunuza çıkan küçük engeller olduğunu düşünmeli ve mutlaka hedeflerinize yönelik yeni denemeler yapmalısınız.

  1. Hayatınızdaki İnsanları Kaybetme Endişesi Yaşamak

 Başarısız olduğunuzda bilinçaltınızda farkına bile varmadığınız bir korku oluşur. Bu korkuyu hayatınızdaki insanlardan uzaklaşma endişesi olarak tanımlamak mümkündür. Başarısız olduğunuzda insanların size karşı ilgisini kaybedeceğinden endişe edebilirsiniz. Böyle bir durum yaşansa da geçici olacağını unutmamalısınız. Başarısızlıklarınızdan ders alıp yeni başarılar elde ettikçe daha fazla insanın size karşı ilgi duyduğunu fark edebilirsiniz.

  1. Başarısızlıktan Utanmak

Herhangi bir konuda başarısız olduğunuzda kendinizden utanıyor olabilirsiniz. Fakat zihinsel enerjinizi tüketen bu yanlış tutumdan kurtulmalısınız. Çünkü herkes zaman zaman başarısız olur ve başarısızlık utanmanızı gerektirmez. Böyle bir durumda yapmanız gereken hatalarınızı değerlendirmek ve aynı hataları tekrar yapmamaya çalışmaktır.

Başarısızlık korkunuzun arkasındaki nedenler farklı da olabilir. Kişiden kişiye değişen bu nedenlerle başa çıktığınızda başarıya ulaşmanız daha kolay olur.

 

Yorum Yap